Translate

Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2014

ΓΕΝΗ ΚΑΙ ΕΙΔΗ ΟΡΤΥΚΙΩΝ



Ορτύκι είναι ένα όνομα με το οποίο περιγράφουμε τα διάφορα γένη των μεσαίου μεγέθους πουλιών  της  οικογένειας των φασιανών Phasianidae  ή της οικογένειας  Odontophoridae.  Διεθνώς  αναφερόμαστε  στα είδη του «παλαιού κόσμου» (Ευρώπη, Αφρική, Ασία) και  στα είδη του «νέου κόσμου» (ενδημικά στην Αμερική) παρόλο που δεν έχουν μεγάλη σχέση μεταξύ τους, απλά με το όνομα ορτύκι περιγράφονται πτηνά με σχετικά  παρόμοια συμπεριφορά και εμφάνιση.

Τα ορτύκια είναι μικρά, παχουλά επίγεια πουλιά. Είναι σποροφάγα, αλλά τρέφονται και με  έντομα και παρόμοια μικρά θηράματα. Φωλιάζουν στο έδαφος.  έχουν την ικανότητα πετάγματος σε μικρές αποστάσεις  που εκδηλώνεται με απότομο εκρηκτικό πέταγμα. Ορισμένα είδη, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνικών και των Κοινών  ορτυκιών, είναι μεταναστευτικά και πετούν σε μεγάλες αποστάσεις.

Μερικά ορτύκια εκτρέφονται σε μεγάλους αριθμούς. Αυτά περιλαμβάνουν το ιαπωνικό ορτύκι, επίσης γνωστό ως coturnix quail, τα οποία ως επί το πλείστον εκτρέφονται για την παραγωγή αυγών που πωλούνται σε όλο τον κόσμο.


ΓΕΝΗ ΟΡΤΥΚΙΩΝ

ΓΕΝΟΣ COTURNIX
1.       ΚΟΙΝΟ ΟΡΤΥΚΙ Coturnix coturnix

Το κοινό ορτύκι, είναι ένα μικρό (21 - 23 εκατ.)  στρογγυλωπό  σχεδόν πουλί, με καφέ ραβδώσεις, με μια  λευκή λωρίδα πάνω από τα μάτια και στο αρσενικό  μαύρο πηγούνι. Όπως αρμόζει στο μεταναστευτικό χαρακτήρα του, έχει μακριά φτερά, σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα φτερωτά θηράματα που συνήθως έχουν κοντά φτερά.
Ζει ομαδικά σε λιβάδια και αγρούς σε όλη σχεδόν την Ευρώπη και την Ασία, και γεννά περίπου  6-18 αυγά σε μια φωλιά στο  έδαφος. Τα αυγά παίρνουν 16-18 ημέρες για να εκκολαφθούν. Είναι έντονα μεταναστευτικό πουλί, σε αντίθεση με τα περισσότερα από τα άλλα πτερωτά θηράματα, και  συνήθως  περνά τους χειμώνες στην Αφρική.
Τρέφονται με σπόρους και έντομα, στο έδαφος. Είναι πολύ δύσκολο να τα δούμε μέσα στη βλάστηση, παραμένουν κρυμμένα  κ διστάζουν να πετάξουν, προτιμώντας να συρθούν μακριά από τον κίνδυνο.
Κυνηγιέται έντονα σε όλη τη Μεσόγειο κατά το πέρασμα του από την Αφρική.


ΑΜΜΟΛΟΥΤΡΟ...
2.      ΙΑΠΩΝΙΚΟ ΟΡΤΥΚΙ  Coturnix japonica
Ενδημικό στην Ανατολική Ασία. Μεταναστεύουν στη Μαντζουρία, νοτιοανατολική Σιβηρία, και τη βόρεια Ιαπωνία, και το χειμώνα στη νότια Ιαπωνία, την κορεατική χερσόνησο και νότια Κίνα. Ενδιαιτήματα που προτιμά  είναι  τα λιβάδια και τα καλλιεργημένα χωράφια. Το πτέρωμα είναι διάστικτο κίτρινο-καφέ, με μια κρεμώδη λευκή λωρίδα πάνω από το μάτι. Τα ενήλικα είναι περίπου 20 εκατοστά σε μήκος.

3.  Stubble Quail, Coturnix pectoralis
Ενδημικό σε Αυστραλία και Τασμανία

4. Νέας Ζηλανδίας  Coturnix novaezelandiae
Εξαφανισμένο από το 1875


5. Ορτύκια Βροχής (Rain Quail) Coturnix coromandelica
Ζουν σε λειμώνες και τμήματα της Κεντρικής Ινδίας. Το αρσενικό έχει ένα χαρακτηριστικό μαύρο μπάλωμα στο στήθος και ένα χαρακτηριστικό μαύρο-ασπρο μοτίβο στο κεφάλι. Το θηλυκό δύσκολα ξεχωρίζει από το κοινό ή το γιαπωνέζικο ορτύκι, αλλά οι κηλίδες στο στήθος είναι πιο ντελικάτες και το κελαίδισμα τους είναι πιο μεταλλικό.


6.Ορτύκι Αρλεκίνος (Harlequin Quail), Coturnix delegorguei

7.Καφέ ορτύκι ή ορτύκι των βάλτων Coturnix ypsilophora
Οι βιότοποί του είναι αγροτικές εκτάσεις , υγρά λιβάδια, θαμνώδεις εκτάσεις και οι υγρότοποι γλυκού νερού σε πολλά μέρη της Νέας Γουινέας, καθώς και στη βόρεια, ανατολική, νοτιοανατολική και νοτιοδυτική Αυστραλία και την Τασμανία, αν και απουσιάζει από ξηρές περιοχές. Το είδος αυτό έχει εισαχθεί στα νησιά Φίτζι και τη Νέα Ζηλανδία

8.Μπλέ ορτύκι (Blue Quail) Coturnix adansonii

9. Κινέζικο ορτύκι ή Ασιατικό μπλέ ή Βασιλικό ή Ορτύκι με μπλέ στήθος Coturnix chinensis
Αυτό είναι το μικρότερο από τα πραγματικά ορτύκια. Είναι ενδημικά της Νοτιοανατολικής Ασίας για της  Ωκεανίας. Μερικές φορές αναφέρονται ως "Ορτύκια κουμπί" - αλλά τα ορτύκια κουμπί ανήκουν στην οικογένεια hemipode, η οποία είναι άσχετη. Αυτά τα ορτύκια έχουν γίνει ένα από τα αγαπημένα στην πτηνοτροφία, καθώς είναι όμορφο και ανθεκτικό, και μπορεί να γίνει πολύ υπάκουο και ήμερο. Επιπροσθέτως, πολλές μεταλλάξεις έχουν αναπτυχθεί. Είναι παραγωγικό και αναπαράγεται  με μεγάλους ρυθμούς. Ένα θηλυκό  θα κάνει ένα αυγό την ημέρα, αν τρέφεται με τη σωστή διατροφή.


ΓΕΝΟΣ Anurophasis

Ορτυκι των χιονισμένων βουνών (Snow Mountain Quail) Anurophasis monorthonyx
είναι ένα σχετικά μεγάλο σε μέγεθος ορτύκι, περίπου 28 cm σε  μήκος με σκούρο καφέ φτέρωμα, χρωματιστό σαν κέρατο ράμφος, κίτρινα πόδια και καφέ ίριδες στα μάτια. Το κάτω μέρος του θηλυκού είναι υπόλευκο και έχει πιο έντονες μαύρες ρίγες  από ό, τι το αρσενικό.  Είναι  ενδημικό στην Ινδονησία ,έχει περιορισμένη εξάπλωση στα  υψηλότερα υψόμετρα της Νέας Γουινέας, στα αλπικά λιβάδια των Snow Mountains  της Irian Jaya σε υψόμετρο πάνω από 9850 πόδια (3000 μέτρα). Το θηλυκό γεννά έως και τρεις αυγά  ανοιχτόχρωμα καφέ με σκούρα  στίγματα  σε μια κοίλη φωλιά φτιαγμένη από μια στοίβα χορτάρι. Η διατροφή του αποτελείται κυρίως από σπόρους, λουλούδια, φύλλα και άλλα είδη βλάστησης. Λόγω της περιορισμένης  εξάπλωσης του και της μη προστασίας του στην Ινδονησία  αξιολογείται ως σχεδόν απειλούμενο.


ΓΕΝΟΣ Perdicula

1.Jungle Bush Quail Perdicula asiatica
Ενδημικό της ΝΑ Ασίας και ειδικά της Ινδίας και της Σρι Λάνκα. Τα συναντάμε σε μικρά κοπάδια  και γίνονται αντιληπτά όταν πετούν ομαδικά μέσα από τη βλάστηση. Συνήθως προτιμούν λιβάδια με χαμηλή βλάστηση αλλά απαντώνται κ σε δασώδεις περιοχές με δένδρα. Είναι σχετικά μικρά σε μέγεθος. Σε αιχμαλωσία θέλουν αρκετή βλάστηση για να φτιάξουν τη φωλιά τους και να μπορούν να κρυφτούν. Γεννούν 5 περίπου αυγά, και είναι ευαίσθητα το χειμώνα στο κρύο και θέλουν θέρμανση. Επίσης όταν ζευγαρώσουν μένουν αφοσιωμένα το ένα στο άλλο.


2.Rock Bush-quail, Perdicula argoondah


3.Painted Bush-quail, Perdicula erythrorhyncha
Συναντώνται σε κοπάδια στα ημιορεινά δάση της Ινδίας. Ξεχωρίζουν από τα κόκκινα ράμφη τους και τα κόκκινα πόδια τους. Όταν τεθούν σε συναγερμό, πριν πετάξουν τρέχουν σε μονή σειρά στα μονοπάτια διαφυγής κ αφού απομακρυνθούν τότε πετάνε.

4.Manipur Bush-quail, Perdicula manipurensis
Ενδημικό της Ινδίας, το οποίο θεωρούνταν εξαφανισμένο καθώς δεν είχε εντοπιστεί από το 1932 έως το 1976 όπου τότε εντοπίστηκε σε μια περιοχή της Ινδίας.



ΓΕΝΟΣ Ophrysia






Ορτύκι των Ιμαλαίων (Himalayan Quail), Ophrysia superciliosa
Ζούσε στα δυτικά Ιμαλάια, είναι εξαφανισμένο από το 1876, αν και υπήρχαν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για την ύπαρξη του το 2003.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου